Stiu ce inseamna sa ai de a face cu aspectul obsit din zona ochilor, mai ales dupa o perioada agitata, in care nu te odihnesti cum trebuie. Multe dintre noi, detinem in gama de ingrijire a pielii creme speciale si patch-uri pentru zona ochilor. Dar ce inseamna atunci cand acea culoare inchisa a cearcanelor nu se amelioreaza sub nici o forma, in ciuda unei rutine de skincare riguros urmata? Este posibil sa te confrunti cu o hiperpigmentare a cearcanelor, ce necesita o abordare mai complexa uneori.
Care sunt cauzele?
Hiperpigmentarea reprezinta acumularea excesiva de pigment inchis (maroniu asemanator bronzului) la nivelul pielii de sub ochi. Hiperpigmentarea periorbitala prin producerea in surplus a melaninei poate fi cauzata genetic, de expunerea la soare, de factori traumatici locali sau chiar de alergii. Pielea de la nivelul pleoapelor este foarte subtire si extrem de delicata, iar pigmentarea in exces iti confera acel aspect obosit, bolnavicios.
Pasul cel mai simplu de facut este sa aplici cat mai des crema cu SPF (cu factor de protectie minim 30), care sa fie prietenoasa cu pielea sensibila din jurul ochilor. Dar razele UV nu sunt intotdeauna cauza, inflamatia si iritatiile perioculare, precum si procesul de imbatranire al pielii determina apartia hiperpigmentarii. Frecatul ochilor in mod frevent, alergiile si eczemele produc o coloratie perioculara inflamatorie. Persoanele cele mai predispuse sunt cele care au un fototip al pielii mai inchis (daca ai pielea alba, inseamna ca ai si o cantitate mai mica de pigment la nivelul dermului care sa produca aceasta discoloratie).
Cum faci diferenta intre cearcane si hiperpigmentarea perioculara?
Daca nu stii sigur cu ce problema te confrunti, apeleaza la consultul unui medic specialist. Dar pana atunci, iata ce poti face: pozitioneaza-te intr-o camera bine luminata si aseaza-te cu fata la o oglinda si o sursa de lumina. Folosindu-te de degetul mare si index trage usor catre oglinda de pielea pleoapei inferioare. Daca in acel moment, culoarea pielii se imbunatateste, inseamna ca te confrunti cu clasicele cearcane; in schimb, daca isi mentine culoarea maronie, inseamna ca ai de a face cu o hiperpigmentare perioculara.
Cum apar cearcanele?
Cearcanele sunt acel efect de umbra la nivelul zonei de sub ochi ce poate aparea din cauza unei lipse de volum in zona infraorbitala, accentuat si de pielea extrem de subtire a regiunii, ce face ca prin transparenta ei sa expuna coloratia movaliu-albastruie a vaselor de sange. In cazul hiperpigmentarii, pielea are o culoare mai degraba maronie.
Cum poti trata hiperpigmentarea perioculara?
Gama de creme pentru zona perioculara este variata, pornind de la creme pe baza de vitamina C cu rolul de a bloca productia excesiva de melanina, creme cu retinol ce ajuta pielea sa elimine celulele ce contin mult pigment si terminand cu creme ce contin ingrediente ca acidul kojic, niacinamide sau hidrochinona. Este important sa stii modul de utilizare al acestora, interactiunile dintre substantele active ale acestora pentru efecte pozitive si reactii adverse totodata.
Cremele fara prescriptie medicala au o eficacitate limitata, iar in multe cazuri de hiperpigmentari sau cearcane este nevoie de un abord multimodal, ce cuprinde proceduri medicale invazive sau minim invazive combinate cu rutina de aplicare a cremelor. Iata cu ce te pot ajuta la ameliorarea acestei probleme:
- lipofillingul zonei perioculare pentru a suplini lipsa de volum si a imbunatati textura si culoarea pielii;
- peeling chimic pe baza de TCA (acid tricloroacetic) pentru uniformizarea culorii pielii;
- microneedling-ul cu PRP (plasma bogata in trombocite) pentru hidratare si luminozitate, potentat de mezoterapie de albire cu mix de vitamine, acid hialuronic si alte substante cu efect de albire;
- radiofrecventa cu microneedling cu parametrii ajustati specific pentru tratamentul discromiilor;
- tratamente laser care tintesc specific pigmentul inchis si distrug, pornind de la lasere IPL si terminand cu lasere fractionate ce ne ajuta pe langa problema hiperpigmentarii si la diminuarea laxitatii pielii, estomparea ridurilor fine si a porilor.
Tips & Tricks
- apeleaza la sfatul unui specialist pentru indrumarea corecta in ceea ce priveste tratamentul potrivit;
- atunci cand incepi sa folosesti un produs, trebuie sa fii consecventa pentru a observa rezultate;
- multe din procedurile minim invazive necesita mai multe sedinte, adaptate caracteristicilor pielii tale (pigmentare, suplete, sensibilitate, reactivitate etc).