Fie ca apare dupa sutura sau spontan, sau dupa grefare, evolutia unei cicatrici poate dura pana la 2 ani. In unele situatii, o cicatrice nu poate pe masura asteptarii pacientului, de aceea, consider ca este important a se cunoaste cauzele si modalitatea de evolutie a unei cicatrici.

Initial, in cazul suturilor cutanate, in ziua in care firele sunt scoase, cicatricea este relativ discreta. Dar schimbarile locale la nivelul ei vor progresa, lucru care ii sperie pe pacienti de multe ori. Aceasta va deveni rosie, usor in relief, poate chiar dura la palpare si pruriginoasa. Aceste fenomene au un maxim de intensitate, in medie, la 2 luni dupa operatie, dar desigur, aceasta poate varia. Ele se resimt indeosebi la pacientii tineri, iar disparitia lor are loc progresiv, pe parcusul urmatoarelor 12 luni (orientativ, dar ele pot disparea si mai repede, de la 6 luni postoperator, sau mai tarziu, pana la 2 ani). In toata aceasta perioada, cicatricea se va albi, se va aplatiza si va deveni supla.

Important!!! Cicatricile „proaspete” (<2ani) trebuie protejate de soare, deoarece ele sunt mai sensibile la razele soarelui si se pot bronza definitiv (adica, hiperpigmenta).

Metodele de protectie solara sunt cremele cu factor de protectie maximal (aplicate la fiecare 2 ore in caz de expunere la soare), hainele, palariile.

Aspectul unei cicatrici este complet imprevizibil. Ea poate fi fina, discreta, sau lata si in relief pe toata lungimea ei, sau doar in anumite segmente. In orice caz, o taietura care presupune sectionarea dermului (stratul cu celule regeneratoare ale pielii) va lasa intotdeauna o urma, mai mult sau mai putin vizibila. Un rol in obtinerea unei cicatrici frumoase, este detinut si de tehnica de sutura a chirurgului si modalitatile lui de „ascundere” a cicatricilor.

makeup